top of page
  • Tereza Tvrdíková

Duševní hygiena

Na duševní hygienu můžeme nahlížet jako na soubor praktik, kterými člověk udržuje své mentální zdraví. Mezi tyto praktiky může patřit zdravý životní styl (včetně stravy a pohybu), zdravé vztahy a nenásilná komunikace, duševní rozvoj (včetně praktik jako mindfulness), ale také mnohé další, včetně plánování času a úkolů nebo nastavování hranice mezi prací a osobním životem.

Být učitel nebo učící knihovník může být životní poslání, které učitele naplňuje, na konci dne to bude ovšem také práce, ze jejíhož mindsetu se musíme přesunout do mindsetu osobního života. V případě práce s lidmi, natož tak blízké práce s dětmi, kterou zažívají učitelé a jsou neustále konfrontováni s tím, že mohou dětem pomáhat a vést je nejen k lepším studijním výsledkům a seberozvoji, ale také k lepší budoucnosti, musí být takovýto způsob práce velmi duševně zatěžující.

Z tohoto důvodu bych se v rámci duševní hygieny učitelů a jejich mentálního zdraví nyní ráda soustředila na to, jak je možné vytvořit zdravé pracovní prostředí pro učitele skrze respekt k jejich psychickému zdraví a osobnímu životu.



Světová zdravotnická organizace (WHO) v rámci své politiky mentálního zdraví na pracovišti (World Health Organization, 2022) přináší tři hlavní kroky k adresování duševního zdraví v práci.

Prvním krokem je prevence rizik, které mohou způsobovat psychické problémy. Tento krok je spojen zejména s pracovním prostředím a jeho mindsetem.

Druhý krok zahrnuje zvyšování povědomí a ochranu duševního zdraví. Do tohoto kroku spadá nejen zvyšování povědomí o možných rizicích práce učitele (hojně diskutovaný syndrom vyhoření), ale také o technikách a metodách, které má učitel k dispozici pro předejití takovým problémům.

Třetím krokem je pak podpora. Učitelé vytvářejí podpůrný systém a bezpečné prostředí pro své studenty, kde mají příležitost růst, zlepšovat se ale také dělat chyby. Takové bezpečné prostředí však často potřebují i oni sami, ať už k růstu, ventilování vlastních problémů nebo starání se o vlastní psychické zdraví. Ať už takovéto prostředí vytváří škola nebo oni sami (např. docházením na terapii), může jim to velice pomoci v udržování svého pracovního zapálení.


Použitá literatura:

World Health Organization (2022). Mental health at work: policy brief. International Labour Organization. https://www.who.int/publications/i/item/9789240057944

3 zobrazení0 komentářů

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page