top of page
  • Tereza Tvrdíková

Mobilní zařízení ve výuce (5. úkol)

Aktualizováno: 14. 11. 2022

Nástroj, nebo spíše aplikace, jehož potenciálem pro výuku bych se chtěla zaobírat, je PictureThis - Plant Identifier (potažmo jakákoli aplikace umožňující rozpoznávat rostliny z fotografie). Základní funkcí této aplikace je využít fotoaparát mobilního zařízení k pořízení fotografie rostliny, která je následně pomocí umělé inteligence identifikována (identifikace provádí umělá inteligence - fotografie je porovnávána s knihovnou fotografií rostlin).

Jak můžeme takovouto aplikaci využít ve vzdělávání? První možností je užití v terénní výuce přírodovědy/přírodopisu/biologie. Druhou možností, která se objevuje, je také užití této aplikace v hodinách pěstitelství/pracovních činností. Většina podobných aplikací umožňuje nejen identifikovat rostlinu a poskytnout k ní základní informace, rostliny ukládat a tvořit tak vlastní knihovnu z uložených rostlin (v rámci této konkrétní aplikace je možné rostliny pojmenovávat), také je ovšem možné získat informace o tom, jak se o rostlinu starat. Některé aplikace nabízejí také možnost nechat si poradit od odborníků (mj. je také aplikace schopná rozpoznat problém, který rostlina má a navrhnout řešení). Z tohoto důvodu se jedná také o zajímavou pomůcku právě v takovýchto předmětech.

V této chvíli bych se ovšem raději podívala na první možnost využití, při terénní výuce biologie. V takovémto případě bych doporučila aplikaci kombinovat s (papírovým nebo digitálním) pracovním listem, kdy studenti dostanou za úkol nalézt rostlinu v nějakém ohraničeném prostoru (školní zahradě, parku), nebo naopak identifikovat určité rostliny bez předchozí znalosti těchto rostlin. Pracovní list by pak byl doplněním tohoto cvičení, kdy studenti dostávají za úkol dohledat další informace o konkrétní rostlině, odpovídají na další otázky atp.

Cílem této výuky je vštípit studentům povědomí o tom, že většinu jejich problémů jsou schopni vyřešit pomocí identifikace vhodného nástroje. Dalším cílem je posilovat jejich kompetence v oblasti vyhledávání a zpracování informací, s odklonem od tradičního textového vyhledávání. Můžeme pak také představit studentům otázku umělé inteligence a rozpoznávání obrázků na příkladu této aplikace. V neposlední řadě se také jedná o pohybovou aktivitu, která pomůže studentům se po dlouhém celodenním sezení ve třídě protáhnout.

Problém, na který však narazíme, je absence českého rozhraní, což může být problém zejména u názvů rostlin (názvy rostlin jsou udávány v angličtině a latině), větším problémem bude i chápání doprovodných informací, zejména u dětí, které ještě angličtinu příliš neovládají.

V takovém případě se však nabízí další aktivita, spojená s rozvojem vyhledávacích dovedností vzdělávací skupiny. Je možné zadat úkol s prací s konkrétním nástrojem, který slouží pouze ke správné identifikaci, následující část úkolu však bude zjistit, jaký je správný český název rostliny (za pomoci EOL, případně Googlu) a správný název pak použít k nalezení dalších informací (pro právě práci s doprovodným pracovním listem, který pokládá konkrétní otázky, na které studenti hledají odpovědi).

Další problém, na který můžeme narazit, je absence připojení k internetu při terénní výuce (v prostorách školních zahrad nebo v okolí školy se můžeme stále připojit ke školní wifi, pokud nemáme v okolí školy vhodný prostor k takové aktivitě, absence internetu pak může být - aplikaci od aplikace - fatálním problémem).


5 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Moje PLE (úkol 11.)

Moje PLE tvoří IS MUNI, poznámkovací systém Evernote, cloudová úložiště iCloud a Google Disk, aplikace na výuku jazyků Duolingo a...

Otevřené kurzy (10. úkol)

Otevřený kurz má z hlediska udržitelnosti dva hlavní problémy - prvním je zastarávání a nutnost aktualizace (jak po technické stránce tak...

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page