top of page
  • Tereza Tvrdíková

Moje PLE (úkol 11.)

Moje PLE tvoří IS MUNI, poznámkovací systém Evernote, cloudová úložiště iCloud a Google Disk, aplikace na výuku jazyků Duolingo a příležitostně zkouším různé vzdělávací aplikace (Google Arts&Culture) a logické hry (Elevate app) pro zpestření prostředí. Dále používám velké množství různých nástrojů (ty se často střídají, ráda zkouším nové nástroje a jejich možnosti), především ty k tvorbě a remixu digitálního vzdělávacího obsahu, ten však centruji především do již zmíněných cloudových úložišť. V neposlední řadě používám kalendář mého mobilního zařízení jako diář.


V sociální rovině mám několik skupinových chatů se spolužáky, většinou přiřazené konkrétním kurzům, do sociální roviny PLE bych však zařadila i sociální kontakt se spolužáky na chodbách před učebnami a rozhovory mezi přednáškami.


Mým hlavním cílem bylo mít prostředí minimalistické a silně centrované, propojenost mezi jednotlivými digitálními nástroji bohužel není plně možná. K malému počtu skutečně používaných nástrojů bych jen chtěla dodat, že tak činím pro minimalizaci roztříštěnosti vzdělávacího obsahu a udržitelnsot, což je pro mě velice důležité.


Moje osobní vzdělávací prostředí začíná aplikací Evernote, kde nejenže skladuji veškeré své poznámky a vzdělávací materiály, ale také své úkoly. V rámci mé knihovny existuje speciální kategorie pouze na zajímavé vzdělávací materiály, především výstřižky webových stránek.


Veškeré e-knihy a články mám pak uložené na iCloudu, kde si především buduji knihovnu. Na druhém cloudovém úložisti, na Google Disku mám zálohovanou bakalářskou práci a zdroje k ní, ale také obsáhlejší seminární práce. Google Disk také používám jako externí úložiště pro materiály používané v jiných nástrojích.


Co se týče vzdělávacích zdrojů (kromě klasických institucí a databází vědeckých článků) se ráda zájmově věnuji videoesejím, jedná se o zajímavý formát pro zpestření konzumovaného vzdělávacího obsahu, podobně jako podcasty.


V otázce dalšího rozvíjení mého PLE bych se chtěla zaměřit na propojování nástrojů pro větší ucelenost mého pracovního prostředí a vzdělávacích materiálů. Také bych se chtěla více zaměřit na MOOC.





10 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Otevřené kurzy (10. úkol)

Otevřený kurz má z hlediska udržitelnosti dva hlavní problémy - prvním je zastarávání a nutnost aktualizace (jak po technické stránce tak...

Webináře (úkol 8.)

V rámci rešerše nabízených webinářů v oblasti vzdělávání a rozvoji pedagogů jsem nahlédla do nabídky SYPO (Systém podpory profesního...

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page