top of page
  • Tereza Tvrdíková

Webináře (úkol 8.)

V rámci rešerše nabízených webinářů v oblasti vzdělávání a rozvoji pedagogů jsem nahlédla do nabídky SYPO (Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů), nabídku NPI (Národní pedagogický institut České republiky). Dalším možným zdrojem pro na vzdělávání zaměřené webináře je Metodický portál RVP.CZ.

Každý webinář je opatřen anotací a určením cílové skupiny, pro kterou je webinář určen. Některé webináře mají tuto cílovou skupinu velmi širokou, např. webinář o lidových tradicích je připisován pro učitele od MŠ až po SŠ. Tematicky jsou webináře velice pestré.

Velkým překvapením pro mě bylo, že tyto webináře jsou často zdarma.

Po technické stránce je často používán MS Teams, Zoom a další klasické videokonferenční nástroje, zapojení dalších nástrojů nebývá v nabídce uvedeno. V otázce, jak vést webináře lépe bych proto doporučila zapojit více digitálních nástrojů a variant než jen sdílení prezentace v PowerPointu, také proto, aby učitelé, kteří jsou cílovou skupinou těchto webinářů, zjistili, jak je možné vlastní výuku podpořit nástroji a vést je tak k lepší praxi a dalším variantám technologicky-proložené výuky.

Prvek těchto webinářů, který mě velice zaujal, je jejich certifikovatelnost a přístupnost. Při živé účasti na webináři dostane účastník potvrzení o účasti, u části těchto webinářů je však možné shlédnout jejich záznamy, za které se následně certifikát či potvrzení nedostane (RVP.CZ), naopak SYPO umožňuje shlédnout záznam webináře jako součást online kurzu, za který je možné certifikát získat. Dostáváme se v tomto ohledu však do zajímavé oblasti open accessu a otevření záznamů webinářů široké veřejnosti, která může být zajímavá také v oblasti otevřené vědy a celoživotního vzdělávání.

6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Moje PLE (úkol 11.)

Moje PLE tvoří IS MUNI, poznámkovací systém Evernote, cloudová úložiště iCloud a Google Disk, aplikace na výuku jazyků Duolingo a...

Otevřené kurzy (10. úkol)

Otevřený kurz má z hlediska udržitelnosti dva hlavní problémy - prvním je zastarávání a nutnost aktualizace (jak po technické stránce tak...

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page