top of page
  • Tereza Tvrdíková

Multimediální vzdělávací materiály ESA (6. úkol)

European Space Agency (ESA), neboli evropský vesmírný program, jehož součástí je Česká republika od roku 2008, vydává mimo samotné popularizační materiály o vědeckém výzkumu také velké množství gamifikovaných vzdělávacích materiálů pro děti.

V rámci tohoto úkolu bych se však chtěla zaměřit na vzdělávací materiály vytvořené v rámci otevřeného projektu Expedition: Home, který vznikl v dubnu 2020 během covidové pandemie a lockdownů (zůstává přístupný nadále).

Expedition: Home nabízí 3 moduly, každý z nich obsahuje aktivity. Moduly jsou rozdělené podle věku dětí (3-6 let, 6-12 let a 12-18 let). Kromě samotných aktivit bylo možné se od května do září účastnit týdenních výzev (#SpaceCodingChallenge, #TrainLikeAnAstronaut challenge), každý týden probíhalo také představení nějakého experta (s cílem představení jeho práce). V neposlední řadě od května do září toho roku probíhala domácí edice školních projektů (MoonCamp - vytváření z 3D modelu základny na Měsíci, Climate detectives - monitorování Země a zkoumání klimatu z obrázků satelitů, CADSat - plán vědecké mise a 3D design satelitu o velikosti plechovky od sody).

Aktivitami i výzvami provázel děti Paxi, mimozemský maskot ESA (toho je možné v materiálech pro děti nalézt dodnes).


Modul pro děti 3-6 let se rozrostl, v současnosti má vlastní portál. Obsahuje především animace, videa a hry.


Mezi aktivity pro kategorii 6-12 let patří animace, videa, pracovní listy a omalovánky, myšlenkové experimenty, spojující digitální vzdělávací materiály s analogovými aktivitami (např. pěstování rostlin, budování raket z brček), praktické vědecké experimenty, včetně didaktického komentáře pro učitele.

Mezi vzdělávacími materiály je i kategorie Move, která obsahuje tematická pohybová cvičení a povídání s otázkami o gravitaci. (Angličtina nabízí i verzi materiálů Move pro učitele s didaktickým komentářem.)


I v modulu 12-18 let můžeme nalézt výše zmíněné pracovní listy a experimenty, videa a animace. Obsahuje také infografiky, interaktivní mapy Sluneční soustavy, náročnější články a informační zdroje, nebo informační brožuru o tom, jak probíhá trénink astronautů.


Výhodou vzdělávacích materiálů ESA je velká jazyková inkluzivita, ne všechny materiály jsou však vždy ve všech jazycích EU. Jedná se nejen o kanál pro děti a rodiče, ale také pro portál pro učitele, co mohou s materiály pracovat ve výuce. Užitečné mohou bát tyto materiály i pro učící knihovníky ve vzdělávacích lekcích v knihovnách. Jedná se ale také o příklad dobré praxe, zejména v tvorbě pracovních listů. Bylo by však vhodné najít způsob, jak vypracovávat tyto pracovní listy digitálně (dobrý je např. nástroj Sutori).

12 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Moje PLE (úkol 11.)

Moje PLE tvoří IS MUNI, poznámkovací systém Evernote, cloudová úložiště iCloud a Google Disk, aplikace na výuku jazyků Duolingo a...

Otevřené kurzy (10. úkol)

Otevřený kurz má z hlediska udržitelnosti dva hlavní problémy - prvním je zastarávání a nutnost aktualizace (jak po technické stránce tak...

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page